t

Emésztési zavarok laboratóriumi kivizsgálása

Az emésztési zavarok laboratóriumi kivizsgálása vérvétel segítségével ill. székletminta vizsgálatával történik.

Az emésztés alatt a különböző tápanyagoknak az emésztőrendszeren belüli lebontását értjük. Fehérje, szénhidrát, és zsíremésztésről beszélünk. Ennek a folyamatnak a zavarát, vagyis az emésztés bármely okból bekövetkező romlását maldigestio-nak nevezzük. Az egyes alkotórészek felszívódása a bélfalon keresztül a keringésbe jutását értjük. Ennek a folyamatnak a zavarát, vagyis a felszívódás bármely okból bekövetkező romlását malabsorptio-nak nevezzük.

A csomag tartalma, mely vérvételből áll, illetve széklet emésztettségből:

 • teljes vérkép(i)
 • süllyedés(i)
 • szérum vas(i)
 • koleszterin(i)
 • triglicerid(i)
 • májfunkció(i) (GOT(i), GPT(i), GGT(i) )
 • húgysav(i)
 • helikobakter pylori szűrés
 • a gyomor és bélnyálkahártya állapotát mutató panel (glutén érzékenység, Crohn betegség, krónikus sorvadásos gyomorhurut, egyéb, a felszívódásért felelős vizsgálatok)
 • hasnyálmirigy enzim
 • C-reaktiv protein
 • rheuma faktor
 • Széklet emésztettség(i)

 

Éhgyomorra kell érkezni és a vizsgálatra érkezéskor otthonról hozott székletmintát kell leadni. Csakis a patikában kapható, erre a célra használatos tartályt fogadjuk el! A minta 1-2 napig hűvös helyen eláll. A laboratóriumban helyi mintaleadásra nincs lehetőség.


A rossz emésztés miatt felborul a normál bélflóra egyensúlya. Ha egyes baktériumok a rosszul megemésztett ételek okozta túlkínálat miatt elszaporodnak, mások mennyisége csökken, akkor ez az egész béltraktusban a normál flóra tartós egyensúlyzavarát idézi elő.
Az emberi szervezet működésének egyik alappillére a normálisan működő bélflóra, ha az egyensúly felbomlik, a szervezet a kórokozókkal szemben egyre védtelenebbé válik.

Egyes gyógyszerek (tartós antibiotikum szedés, egyes savgátlók, daganatellenes szerek, rheuma gyógyszerek) is káros irányba befolyásolhatják a bélflórát. A bakteriális túlnövekedés együtt jár egyéb kórképekkel is, ezért a tünetegyüttes igen változó lehet. Általában hasi puffadás, kellemetlen hasi érzés (diszkomfort), hasmenés a fő tünet. Hozzájárulhat krónikus vitamin- és vashiány, amelynek további következményei a fogyás, gyengeség, vérszegénység, fehérjehiány.

A bélemésztés a bélnedv, a hasnyálmirigy nedv és az epe segítségével történik. Ezeknek esetleges hiányát vagy csökkent voltát és az emésztetlenül maradó anyagokat vizsgáljuk.
Ha a székletben nagyobb számban láthatóak harántcsíkolt izomrostok, keményítőszemcsék és zsír akkor hasnyálmirigy nedv hiányára gondolunk. A vizsgálat értékelhetőségének előfeltétele a normál vegyes táplálkozás.
 
A táplálékkal bevitt zsír, szénhidrát, fehérje a bélből gyakorlatilag teljesen felszívódik. Így normál körülmények között csak emészthetetlen anyagokat, főleg cellulózt, növényi rostokat találunk.

A májfunkciós értékek jól mutatják a májsejtek működését, különösen érzékenyen reagálnak az epebántalmakra, gyógyszeres hatásokra, alkoholra, vírusfertőzésekre.
A vérképből fertőzésekre, vérszegénységre kaphatunk válasz, míg a CRP(i) az akut gyulladás korai markere. A krónikus vashiány hátterében gyulladt bélfal is lehetséges pl. coliakia/lisztérzékenység(i) miatt.

A szervezet működése egységet alkot, ha ez felborul akkor beszélhetünk- jelen esetben- emésztési zavarokról, melyek kivizsgálása nem egyszerű feladat, tekintettel arra, hogy a változatos kórképeknek hasonló panaszaik lehetnek.
A vérben vannak specifikusan kimutatható markerek, mint pl. a coliakia/lisztérzékenység(i) esetén a gliadin és transzglutamináz, a Crohn betegségnél az ASCA. Ezek mellé kiegészítő vizsgálatokat rendelve figyelhetjük meg a vérben a változásokat, ami már a szakorvos számára is figyelemfelkeltő lehet.

Példa: a széklet fehérje emésztés eltérést mutat. A betegnek görcsei vannak, puffad, rossz a közérzete, gyenge. Ilyenkor javasolt laktóz/ laktulóz tesztet végeztetni ( a laktóz genetikai tesztet mi is tudjuk vállalni ) gasztroenterológussal, mert sok esetben kiderülhet, hogy tejcukor érzékenyek vagyunk, vagy baktériumok szaporodtak el, amik a panaszt okozzák. A véreredmények lehetnek teljesen negatívak, míg a széklet vizsgálatban látható a probléma.

A laboratóriumi vizsgálatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy diagnózis felálljon, de a vérvételi eredmény nem mindenható. Nem várható el a laboratóriumi dolgozóktól, hogy az eredmény alapján véleményt alkosson diagnózisra, vagy kezelési javaslatot tegyen, hiszen erre csakis az adott terület szakorvosa van felhatalmazva. Ezt mindenképp szem előtt kell tartani és meg kell érteni ahhoz, hogy tovább lehessen lépni.
 

Szigorúan tilos CSAK A PANASZOK ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK ALAPJÁN ÖNDIAGNÓZIST FELÁLLÍTANI, vagy a szomszédasszonnyal közösen kitalálni bajunkat, valamint a munkatársunknak bevált gyógyszereket magunknak alkalmazni. Ezzel nem csak önmagunkat sodorjuk bajba, hanem hátráltatjuk a munkájukat végző szakszemélyzetet. A diagnózisra, kezelésre pedig később kerülhet sor, amikor lehet már késő.

 

Az emésztőrendszeri vizsgáló módszerekhez a laboratóriumi vizsgálatok mellett CT, ultrahang, gyomortükrözés, béltükrözés is része lehet a kivizsgálásnak. Ezeket a laboratórium nem végzi.

A laborleletet 10-15 munkanap, e-mailben küldjük

Szakvélemény igényelhető, +3-5 nap