Haspuffadás és bélrendszeri panaszok

Haspuffadás és bélrendszeri panaszok okainak laboratóriumi feltárása

A gyomor-bél traktus felelős a táplálék emésztéséért és felszívódásáért. Ez a folyamat többek között a normál máj- és hasnyálmirigy működéstől is függ, valamint mind idegi, mind hormonális kontroll alatt történik.A puffadásos tünetek kiváltó okait alapvetően három nagyobb csoportban foglaljuk össze: a legtöbb esetben az életmódbeli sajátosságok okozzák a panaszokat, ezt követik azok a betegségek, melyeknek velejárója a felfúvódás, ezen felül pedig vannak olyan egyéb tényezők, amelyek kiválthatják a kellemetlen panaszokat.
 

Csomagajánlat

Puffadés vérvétel

Életmódtényezők a haspuffadás hátterében

  1. Fokozott levegőnyelés (aerofágia), melyet kiválthat stressz, viselkedészavar, kapkodó étkezés vagy gyakori rágógumi használat. Evés, ivás, beszéd közben természetes folyamat, hogy kis mennyiségű levegő jut a gyomorba. Ha étkezésünk kapkodó, ideges, rendszertelen, viselkedésünk feszült, a levegőnyelés kóros mértéket ölthet, puffadásos panaszokat, böfögést okozva.
  2. Szén-dioxid felszabadulás, amely leginkább szénsavas italok fogyasztása után, illetve a gyomornedv bélben történő semlegesítése során figyelhető meg. Általában a bélfalon át felszívódva a tüdőn keresztül távozik, azonban máj-, és szívelégtelenség esetén ez nehezített folyamattá válik, így gyakrabban vezethet felfúvódáshoz is.
  3. Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben, amit emészthetetlen, illetve fel nem szívódó szénhidrátok fogyasztása (pl.: puffasztó hatású ételek) okoznak. A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok (pl. rostok, cellulóz, laktóz) a vastagbélbe jutva bakteriális lebontási folyamaton esnek át, mely gázképződéssel jár. Az így képződött bélgázok a végbélnyíláson át távoznak.
  4. Sok esetben okoz puffadásos tüneteket az irritábilis bél szindróma (IBS) is, amelynek kiváltó okait ugyan még nem azonosították, ugyanakkor az esetek többségében a stresszes életmódnak tulajdonítják a tünetegyüttes kialakulásának okát. Az IBS jellemzője, hogy olyan hétköznapi dolgok is tüneteket (pl. görcsös hasi fájdalom, puffadás, szelesség, gyakori hasmenés, székrekedés) okozhatnak, amelyek másoknak nem jelentenek problémát. Például egy fokozott lelki megterheléssel járó időszak, bizonyos ételek elfogyasztása (csokoládé, tej, alkohol, egyes gyümölcsök és zöldségek) vagy gyógyszerek szedése.


Amikor egy betegség velejárója a puffadás

A felszívódási zavarok egyik közös jele lehet a haspuffadás, hiszen az emésztőrendszerbe olyan anyagok kerülnek, melyet a szervezet nem tud normál módon kezelni, így többek között emésztési problémákban nyilvánul meg a rendellenesség. A további tünetek az adott betegségtől függően változnak.

  1. Például a laktózintolerancia sajátossága, hogy a laktáz enzim hiánya miatt tej vagy egyéb tejtermék elfogyasztását követően hasmenés, teltségérzet, puffadás, hányinger és hasfájás jelentkezik. Ezek a tünetek jellemzően a tej alapú élelmiszerek elkerülésével megszüntethetőek.
  2. Egy másik gyakori felszívódási probléma a lisztérzékenység, amely a puffadás mellett fájdalommal és nagy mennyiségű, laza, bűzös széklettel jár, emellett jellemzően más jellegű panaszokkal is társul, pl. bőrtünetekkel, pikkelysömörrel, foltokban jelentkező kopaszodással, illetve hölgyeknél a menstruáció elmaradásával, meddőséggel. A betegség kiváltója a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin.
  3. Hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar esetén a szervezetben fellépő enzimhiány okozza a tüneteket, ami az ételek elfogyasztását követően fellépő hasi fájdalomban, puffadásban és kellemetlen teltségérzésben nyilvánul meg. Az emésztőenzimek hiánya miatt a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket, ezért jellegzetes tünetei mellett fontos figyelmeztető jel lehet még a sárgás, fényes és többnyire nagy mennyiségű, úgynevezett zsírszéklet.
  4. Előfordulnak olyan egyéb szerveket, szervrendszereket érintő kórképek is, amiket szintén kísérhet haspuffadás. Ilyenkor sok esetben nehezebben derül fény a diagnózisra, hiszen mind a beteg, mind az orvos a gyakoribb, emésztőszervi okokat veszi először sorra a kivizsgálásnál. Például pajzsmirigybetegség, vesebetegség, nőgyógyászati elváltozások esetén is kísérőtünet lehet a haspuffadás, de cukorbetegek között is gyakori.


További okok, amik felfúvódást okozhatnak

  1. Antibiotikum kezeléseket követően gyakran megfigyelhető mellékhatás a bélflóra sérülése, melynek következtében átmeneti emésztési zavarok léphetnek fel, ami hasmenéssel, hasfájással, gyakori puffadásos tünetekkel járhat. Ebben az esetben a bélflóra probiotikumok segítségével történő helyreállítása is ajánlható.
  2. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet haspuffadás, például bizonyos vérnyomás-csökkentők, cukorbetegségre alkalmazott szerek és hasmenés elleni készítmények. A haspuffadást emellett gyakran váltják ki a hormonális változások is, így például terhesség és menstruáció esetén is gyakori panasz. 

A haspuffadás hormonális okairól bővebben

Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen jellegű puffadásnak? Menstruációs ciklus A havi menstruációs ciklus is gyakran okoz haspuffadást. Különösen a menopauza előtt álló nőknél figyelhető meg, hogy a ciklus második két hetében, az úgynevezett sárgatest fázisban, a szervezet visszatartja a vizet, ami miatt megduzzad a has, de a melleken, lábakon és kezeken is tapasztalható hasonló változás.

  • Fogamzásgátló gyógyszerek

A fogamzásgátló gyógyszerek használata is okozhat puffadást. Noha kevésbé gyakori, mint a menstruációs ciklushoz köthető haspuffadás, hormonális puffadást okozhat az is, ha éppen elkezdjük vagy abbahagyjuk a fogamzásgátló szedését, illetve egy másik készítményre való átállásnál is tapasztalható. Az ilyen jellegű puffadás általában három hónapon belül megszűnik. Ez lehet az ok a mögött az elterjedt nézet mögött, hogy a fogamzásgátló tabletta kövérít.

  • Haspuffadás terhesség alatt

A puffadás annak is lehet jele, hogy egy nő terhes. Azok a nők, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát és teherbe esnek, az első hónapban gyakran tapasztalnak haspuffadást. Ez a szervezet természetes reakciója a terhesség tényére.

  • Álterhesség

Álterhesség is okozhat hasi felfúvódást.  Álterhességről akkor beszélünk, ha valaki oly mértékben sóvárog gyermekáldásra, hogy szervezete elkezd terhességi tüneteket produkálni. Noha a jelenség ritka, az érintettek szervezetében az ugrásszerűen megnövő ösztrogén és prolaktin hatására, a has növekedésnek indul, és egyes esetekben még a tejelválasztás is megkezdődik. Amennyiben a terhesség tüneteit tapasztalja, mindenképpen keressen fel egy szakorvost, aki igazolja annak meglétét, és megfelelő életmódtanácsokkal látja el Önt.

  • Ciszta, daganat, fibróma

A puffadás jelezheti azt is, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ha gyakran fordul elő, jelezhet petefészekcisztát, petefészek-daganatot vagy méhfibrómát. Különösen az 50 év körüli vagy ennél idősebb nőknek kell fokozottan odafigyelni ezekre a jelekre. Természetesen a haspuffadásnak számos más oka is lehet, ezért mindenképpen forduljon orvoshoz, ha a panasza rendszeresen visszatér, vagy elhúzódó, csak így tudhatja meg pontosan, mi áll a puffadás mögött!

Forrás: (webbeteg)

Kellemetlen hasi tünetekkel mindenki találkozott már, de az alkalomszerű túlevés okozta nehézségéken vagy heveny gyomorrontáson túl a rendszeres problémák mögött a gyomor-bél traktus működési (funkcionális) zavarai állhatnak.

  1. Malabsorptio - az emésztés termékeinek csökkent felszívódásának zavara
  2. Maldigestio - az emésztés hiányát jelzi, ami felelős lehet a tápanyagok felszívódásainak zavaráért pl. hasnyálmirigy-elégtelenségben

Okok:

• Hasnyálmirigy enzimhiány
• Krónikus hasnyálmirigy gyulladás
• Cysticus fibrosis ( öröklött anyagcsere- betegség )
• Epesóhiány: epeútelzáródás vagy májbetegség miatt • Coeliakia betegség
• Chron- betegség

Tünetek:

• Fel nem szívódott tápanyagok retenciója: hasmenés • Hasi diszkomfort és feszülés
• Emésztési zavarok
• Puffadás, felfújódás
• Vérszegénység
• Vérzési hajlam
• Fogyás vagy növekedésben való elmaradás

 

A coeliakia (cölikália) a vékonybél leggyakoribb malabsorptióhoz vezető betegsége, melyet a gabonafélék (búza, rozs, árpa és lehetségesen a zab) gluténfrakciója idéz elő genetikailag fogékony egyénekben. Korábban többnyire gyermekkori betegségnek tartották, a diagnosztizált gyermekek többsége 2 évnél fiatalabb volt; jelenlegi ismereteink szerint – mely a megbízható szerológiai módszerek eredményein alapszik – a  cöliakia bármely életkorban jelentkezhet. A betegségnek különböző súlyossági fokai vannak. A cölikália jelentkezhet csecsemőkorban is súlyos fejlődési rendellenesség, izomsorvadással, emésztési zavarokkal vagy gyermekkorban növekedésbeli elmaradással, vérszegénységgel, csontbetegséggel, és felnőttekben hasmenéssel és hosszan tartó bizonytalan rosszulléttel.

Egyéb gyomor, - és bélbetegségek

• Crohn- betegség
• Krónikus atrofizáló gasztritisz
• Egyéb betegségekhez társuló folyadékvesztéssel járó betegségek

Tünetek:

• Hasmenés
• Hasi fájdalom
• Felszívódási zavarok
• Fáradékonyság
• Görcsös székelés
• Nyákos széklet
• Vérszegénység
• Étvágytalanság
• Estenként láz

Az emésztési zavarok okainak feltárását nagyban segítik az ilyen irányú laboratóriumi vérvizsgálatok. Csomagajánlat